“Dinozorlar gerçekten var olsaydı, kemikleri her yerde olmaz mıydı?”

Posted by

Geçtiğimiz günlerde bir komplo teorisyeninin insanları “eleştirel düşünme becerilerini test etmeye” davet ettiği ve “Dinozorlar gerçekten var olsaydı, kemikleri her yerde olmaz mıydı?” sorusunu yönelttiği bir video yayınlandı.

Dinozorların var olduğuna dair elimizdeki tüm kanıtları, onların var olduğuna dair daha fazla kanıt bulamadığımız için göz ardı etmek tuhaf bir eleştirel düşünce olsa da, yine de eğlenceli olduğu söylenebilir. Ancak bir video kaydederek yayınlamadan önce defalarca yanıtlanmış olan bu soruyu Google’da aratmak bile, ne kadar saçma olduğunu zaten gösterecektir.

Öncelikle tüm kıtalarda dinozor fosilleri bulunduğunu belirtmek gerekiyor. Bu fosiller eşit bir şekilde dağılmış olmasalar da, bunun nedeni bu kemikleri çeşitli yerlere yerleştirmek için yapılan tuhaf bir komplo değil. Bunun nedeni fosilleşmenin nadir olması ve yalnızca belirli koşullar altında gerçekleşmesi.

Bir hayvan öldüğünde kemiklerinin fosilleşmesi için, tortuyla gömülmesi ve hemen ardından daha birçok tortu katmanıyla kaplanması gerekir. Basınç arttıkça sıkışma olur ve tortul kaya oluşur. İşlem sırasında mineraller kapalı hayvan kemiklerine sızarak onları taşlaştırır.

Dinozor fosilleri çok nadirdir

Bu, hayvan cesedinin üzerinde tortu birikmesini gerektirdiğinden, bulduğumuz fosillerin neredeyse tamamı, kum ve çamurun bedeni hızlı bir şekilde örtebildiği denizlerde bulunuyor. Yer üstünde ölen dinozorlar nadiren fosilleşmiştir.

Birleşik Krallık Doğa Tarihi Müzesi’ndeki dinozor araştırmacısı Dr. David Button, web sitesindeki bir yazısında “Bulduğumuz dinozor fosillerinin çoğu, göl veya nehrin yakınında yaşayan hayvanlara ait” diyor ve ekliyor: “Bazıları bölgeyi su basıp cesetlerini çamur ve alüvyonla kaplamadan kısa bir süre önce öldü. Diğerleri ise şiddetli yağmur nedeniyle nehre sürüklendi.

Dinozorları her yerde bulabilmemiz Dünya tarihini incelememiz adına harika bir şey olurdu. Ancak, fosillerin ortaya çıkma şekli nedeniyle hiçbir zaman keşfedemeyeceğimiz pek çok tür bulunuyor.

Button, “Orman veya dağ ortamlarında yaşayan pek çok dinozor hakkında bilgimiz yok. Bu gibi durumlarda fosillerin oluşması pek olası değildir” diye ekliyor.

2006 yılında yapılan bir araştırma, dinozorların yaklaşık yüzde 71’inin bilinmediğini tahmin ediyor. Teorik olarak dağlarda yaşayan bazı dinozorlar, dağdaki yaşam alanlarından fosilleşmenin gerçekleşebileceği bir nehir yatağına sürüklenmiş olabilir, ancak bu yaygın değildir. Sonuç olarak, onların adaptasyonları hakkında çok az şey biliyoruz.

New York Teknoloji Enstitüsü paleontologu Karen Poole, Smithsonian ile yaptığı görüşmede “Bu bölgelerdeki hayvanların ovalarda yaşayan akrabaları olsa da, fosil olma ihtimalinin düşük olduğu ortamlara özelleşmiş küçük sınıfların olması da oldukça olası” diyor.

Kısacası dinozorlar yaşarken her yerde bulunuyordu, ancak sadece uygun koşullar sağlandığında fosilleşebildiler…

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir